Koronavírus: Americký svetadiel je novým ohniskom ochorenia COVID-19

27.05.2020 Celý región

Bogota 27. mája (TASR) - Na americkom svetadiele - v Severnej Amerike a Južnej Amerike - zdravotnícke úrady evidujú už viac než 2,4 milióna prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a vyše 143.000 súvisiacich úmrtí, čo z tohto regiónu robí v globálnom meradle nové ohnisko pandémie COVID-19.

Vyhlásila to v utorok riaditeľka Panamerickej zdravotníckej organizácie (PAHO) Carissa Etiennová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA. Podľa jej slov je PAHO zvlášť znepokojená vysokou mierou výskytu infekcie v Brazílii - kde tamojší prezident Jair Bolsonaro kritizuje obmedzenie pohybu obyvateľstva -, ako aj v Peru a Čile.

Pre väčšinu krajín tohto svetadielu "teraz nie je vhodný čas na zmierňovanie opatrení alebo znižovanie preventívnych stratégií", uviedla Etiennová vo vyhlásení pre médiá, citovanom na oficiálnej webovej stránke PAHO.

Etiennová zároveň vyzvala na prikročenie k "agresívnym preventívnym opatreniam" voči neprenosným chorobám ako cukrovka či ochoreniam kardiovaskulárneho systému a dýchacích ciest. Tie boli pred pandémiou COVID-19 na americkom svetadiele zodpovedné za 81 percent všetkých úmrtí a osoby trpiace týmito chorobami nový typ koronavírusu ohrozuje najviac, dodala riaditeľka PAHO.

Brazília, najväčšia juhoamerická krajina, eviduje zhruba 375.000 prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je po USA druhý najvyšší počet infikovaných na svete. Ochoreniu v Brazílii doteraz podľahlo už vyše 23.000 ľudí.

Z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa (JHU) vyplýva, že v USA bolo dosiaľ potvrdených vyše 1,66 milióna prípadov nákazy. Spojené štáty zostávajú krajinou, ktorú pandémia koronavírusového ochorenia zasiahla z celosvetového hľadiska najťažšie, pokiaľ ide o počet úmrtí i počet potvrdených prípadov infekcie.
 
 

Venezuelská koronavírusová štatistika je absurdná, tvrdia experti

New York 27. mája (TASR) - Údaje o nízkom počte prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a súvisiacich úmrtiach vo Venezuele sú zrejme nepravdivé, pričom v skutočnosti môžu byť tisícnásobne vyššie, než sa uvádza v oficiálnych štatistikách tamojšej vlády.

Tvrdí to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a americká Univerzita Johnsa Hopkinsa (JHU).

Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura informovala dosiaľ iba o desiatich úmrtiach na ochorenie COVID-19 spomedzi 1121 prípadov nákazy v krajine, kde žije 30 miliónov obyvateľov. Podľa správy HRW a JHU, z ktorej v noci na stredu citovala tlačová agentúra AFP, ide o "absurdné" čísla.

Podľa expertky a spolupracovníčky JHU Kathleen Pageovej, ktorá uskutočnila rozhovory s viacerými venezuelskými lekármi a ošetrovateľmi, môže byť v tejto súvislosti skutočná bilancia mŕtvych vo Venezuele "prinajmenšom 30.000".

Riaditeľ HRW pre americký región José Miguel Vivanco uviedol, že údaje o takomto nízkom počte pacientov a obetí v krajine s "úplne kolabujúcim zdravotníckym systémom" vyznievajú veľmi nedôveryhodne.

Podľa Pageovej venezuelská vláda tvrdí, že vykonala viac než 300.000 testov na prítomnosť koronavírusu, ale testy, ktoré Caracas používa, sú známe tým, že ukazujú vysoké percento nesprávnych negatívnych výsledkov. Pageová odhaduje, že vo Venezuele je nakazené jedno percento populácie - približne 300.000 osôb.

Na základe dostupných informácií o vývoji situácie v okolitých krajinách je možné opatrne odhadnúť, že na COVID-19 zomrelo už zhruba 30.000 Venezuelčanov, dodala odborníčka.

Venezuelu sužuje ekonomická a politická kríza, pričom pred zlými životnými podmienkami v uplynulých rokoch utieklo z krajiny množstvo ľudí.

Vivanco označil venezuelskú vládu za "represívnu diktatúru", ktorá nepovoľuje novinárom a zdravotníckym pracovníkom monitorovať stav pandémie v krajine, a Caracas obvinil z "utajovania faktov".
 
 

Baňa Darkov v Karvinej eviduje už 276 nakazených osôb

Praha 27. mája (TASR) - Už 276 osôb infikovaných novým druhom koronavírusu odhalili českí hygienici v súvislosti s ohniskom nákazy v Bani Darkov v okrese Karviná v Moravskosliezskom kraji. Z toho je 201 zamestnancov vrátane desiatich takzvaných pendlerov, 71 rodinných príslušníkov a štyria ďalší pracovníci iných firiem, informoval v utorok spravodajský server Novinky.cz.

Riaditeľka krajskej hygienickej stanice v Ostrave Pavla Svrčinová uviedla, že aj naďalej prebiehajú na šachte kontroly zo strany hygienikov a krajského úradu zamerané na plnenie uložených protiepidemických opatrení.

"Napríklad na povinnosť vykonávať dezinfekciu prípravkami s virucídnym účinkom. Bolo overené, že v Bani Darkov preventívna dezinfekcia prebieha," potvrdila Svrčinová.

Na osobnú hygienu, najmä dezinfekciu rúk, používajú baníci dezinfekčný prípravok na báze alkoholu prostredníctvom bezdotykových dávkovačov.

"Na dezinfekciu dotykových plôch sa používa dezinfekčný prostriedok s obsahom chlórnanu sodného, na priestorovú dezinfekciu prípravok na báze benzyl-C12-14-alkyldimethyl chloridu," informovala Svrčinová a doplnila, že upratovanie a dezinfekciu má na starosti dodávateľská firma.

Úrady v okrese Karviná s platnosťou od pondelka v tejto súvislosti obmedzili počet ľudí na verejných udalostiach na 100, pričom ponechali v platnosti zákazy návštev v domovoch sociálnych služieb, liečebniach dlhodobo chorých a v nemocniciach.

Situácia v Moravskosliezskom kraji však podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha nie je závažná a problém je lokálny.
 
 

Počet úmrtí v Maďarsku stúpol o šesť na 505, nakazilo sa 22 ľudí

Budapešť 27. mája (TASR) - Počet obetí ochorenia COVID-19 stúpol v Maďarsku na 505 po tom, čo v uplynulých 24 hodinách zomrelo šesť ľudí s chronickými chorobami. Pribudlo aj 22 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných tak vzrástol na 3793, informoval v stredu krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

V domovoch dôchodcov zomrelo 115 chronicky chorých osôb, z ochorenia COVID-19 sa v nich vyliečilo 371 pacientov.

Počet aktívnych prípadov nákazy klesol na 1432. Hospitalizovaných je 430 pacientov, z ktorých 25 je napojených na pľúcnu ventiláciu. Z nemocníc prepustili 1856 vyliečených.
 
 
 

V Južnej Kórei pribudlo 40 prípadov nákazy novým koronavírusom

Soul 27. mája (TASR) - V Južnej Kórei pribudlo za uplynulých 24 hodín 40 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o najvyšší denný prírastok od 8. apríla, keď bolo hlásených 53 nových prípadov, uviedla v stredu agentúra Jonhap s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Odvtedy sa denný prírastok väčšinou pohyboval pod hranicou 30 prípadov. Podľa KCDC je až 37 nových prípadov výsledkom lokálneho prenosu vírusu.

Južná Kórea eviduje k 27. máju 11.265 prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2 a 269 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

Počet prípadov sa začal v Južnej Kórei znova zvyšovať po tom, čo bol 6. mája pozitívne testovaný 29-ročný muž, ktorý predtým v hlavnom meste Soul navštívil viaceré bary a nočné kluby v zábavnej štvrti Itchewon. Testy odvtedy do stredajšieho poludnia miestneho času odhalili 259 infikovaných.
 
 
 

Koronavírusu už podľahlo na svete potvrditeľne viac než 350.000 ľudí

Paríž 27. mája (TASR) - Ochoreniu COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo celosvetovo už viac než 350.000 ľudí. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú na základe verejne dostupných údajov zostavila agentúra AFP s platnosťou k strede 08.00 h SELČ.

Dovedna bolo hlásených 350.196 obetí tejto nákazy, ktorá na celom svete infikovala už najmenej 5.589.389 osôb. V Európe bolo zaznamenaných 173.713 obetí nového druhu koronavírusu a 2.057.414 nakazených.

Najviac ľudí, 98.929, podľahlo koronavírusovej pandémii v Spojených štátoch. Nasledujú Británia (37.048 obetí), Taliansko (32.955 obetí), Francúzsko (28.530 obetí) a Španielsko s 27.117 obeťami.

Ako zdôrazňuje AFP, štatistika zohľadňuje len potvrdené prípady nákazy a úmrtí, čo je len malá časť z reálneho počtu infikovaných, keďže mnohé krajiny testujú iba osoby s vážnymi príznakmi ochorenia, prípadne nedisponujú dostatočnými prostriedkami na testovanie.
 
 

Denný počet úmrtí na COVID-19 po prvý raz v Mexiku prekročil 500

Mexiko 27. mája (TASR) - Mexiko v utorok zaznamenalo 501 nových úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19, informovala v stredu agentúra AP. Denný nárast v tejto krajine po prvý raz prekročil 500 obetí.

Mexický minister zdravotníctva Jorge Alcocer povedal, že nárast v počte úmrtí zapríčinilo nahromadenie podozrivých prípadov, ktoré sa neskôr potvrdili, uvádza na svojej webovej stránke denník El Universal.

Mexiko v utorok oznámilo aj 3455 nových prípadov nákazy. Celkovo je v krajine 74.560 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 a 8134 osôb jeho následkom podľahlo.

Počet obetí môže byť niekoľkonásobne vyšší z dôsledku nedostatočného testovania, pripomína AP.
 
 
 
 

Od soboty v Poľsku nemusia ľudia vonku nosiť rúška

Varšava 27. mája (TASR) - Poľská vláda rozhodla v stredu o ďalšom uvoľnení opatrení zavedených pre pandémiu koronavírusu. Poliaci už od soboty nebudú musieť vonku nosiť rúška na tvárach a zrušený od tohto termínu bude aj obmedzený počet zákazníkov v obchodoch či reštauráciách. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala agentúra PAP.

Od soboty sa v Poľsku zároveň otvoria fitnescentrá, divadlá a kiná, ktoré boli zatvorené dva mesiace. Dodržiavať však budú musieť prísne hygienické opatrenia. Diskotéky a ďalšie kluby však aj po tomto termíne zostanú zatvorené.

Poľská vláda sa taktiež rozhodla ľuďom opätovne povoliť zhromažďovať sa, čo však obmedzila na maximálne 150 osôb. Takáto účasť je povolená aj na svadbách. Jedine na bohoslužby smie do kostolov chodiť neobmedzený počet ľudí.

V Poľsku dosiaľ zaznamenali celkovo 21.867 prípadov nákazy koronavírusom a 1025 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus vyvoláva. Za posledných 24 hodín pribudlo 229 nakazených a jedno úmrtie, informovalo v stredu ráno tamojšie ministerstvo zdravotníctva.
 

Vyberte región